مدیرعامل ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند نمایندگی استان کرمان با تاکید بر اینکه لفظ «مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته؟» باید از میان خانواده ها حذف شود، افزود: رسانه ها خیلی تاثیرگذار هستند و مردم باید بیدار شوند و بدانیم که مهریه را به موقعش هم می دهند و هم می گیرند.
“سیدحجت اله موسوی قوام” در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه کویر، با بیان تاریخچه تشکیل ستاد دیه اظهار کرد: ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه با هدف کمک به زندانیان جرائم غیرعمد توسط شهید لاجوردی در زمان ریاست ایشان بر سازمان زندان ها، تشکیل شد که زمینه آزادی افرادی که ناخواسته گرفتار زندان شده اند، فراهم شود.
وی افزود: در استان کرمان از سال 80 ستاد دیه با نیت کمک به آزادی زندانیان جرائم غیرعمد تاسیس شد که سه نفر عضو اصلی دارد و اعضای ستاد دیه متشکل از مسوولان اجرایی و قضایی و خیّران می باشند.
موسوی قوام با اشاره به نحوه تامین اعتبارات ستاد دیه تصریح کرد: اعتبارات ستاد تا قبل از دولت نهم صرفا از محل کمک های مردمی و خیّران تامین می شد زیرا بنای تشکیل ستاد هم از محل کمک های مردمی بود.
وی ادامه داد: از ابتدای دولت نهم به این نتیحه رسیدند که ستاد دیه باید تقویت شود زیرا منابع موجود جوابگوی نیازها نبود و هر سال مبلغ دیه افزایش می یافت و کمک های مردمی به میزانی نبود که همه موارد را پوشش بدهد، لذا اعتبارات دولتی به ستاد اختصاص یافته و ستاد دیه برای نخستین بار جزو ردیف بودجه دولت قرار گرفت.
مدیرعامل ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه استان کرمان درباره شرایط کمک به افراد بیان کرد: نیت اصلی، کمک به زندانیان جرائم غیرعمد است، بررسی می کنیم تا افرادی که استحقاق بیشتری دارند، مشکل آنها حل شود و در این راستا دو فاکتور اساسی از جمله نیازمندی و آبرومندی افراد مد نظر ماست.
وی افزود: نیازمندی یعنی اینکه فرد هیچ گونه منبعی برای پرداخت بدهی خود نداشته باشد و در بحث آبرومندی، فرد نباید هیچگونه سوء پیشینه یا سابقه کیفری داشته باشد.
موسوی قوام اظهار کرد: جرائم غیرعمد شامل بدهکاران دیه (تصادف و حوادث کارگاهیِ غیرعمد) و بدهکاران مالی (چک های برگشتی و نفقه و مهریه) است.
وی در ادامه تصریح کرد: رسالت ستاد دیه شامل دو بخش درمان و پیشگیری است که همه اعتقاد داریم هرچه در بحث پیشگیری هزینه کنیم، خروجی بهتری خواهیم داشت.
مدیرعامل ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه استان کرمان گفت: درمان، همان تامین منابع مالی است که از طریق کمک های مردمی و … انجام می شود.
وی بیان کرد: علی رغم اینکه ستاد دیه استان کرمان از ستادهای مطرح و فعال کشور است، اما متاسفانه در طول 12 سالی که در ستاد خدمت می کنیم، هنوز آمار مددجویان ما زیر 100 نفر نیامده. یعنی به ازای آزادی، همیشه جایگزین داشته ایم که نشان می دهد باید در زمینه پیشگیری بیشتر کار کنیم
در حوزه پیشگیری نیازمند بسیج عمومی هستیم
وی با بیان اینکه در حوزه درمان به وظیفه خودمان در استان کرمان خوب عمل کرده ایم، تاکید کرد: در حوزه پیشگیری که تنها وظیفه ستاد دیه نیست، به بسیج عمومی نیاز است، یعنی همه نهادها، موسسات فرهنگی، آموزشی و دانشگاهی و خود مردم باید دست به دست هم دهند تا پیشگیری اتفاق بیفتد.
موسوی قوام با اشاره به طرح پلیس در زمینه فرهنگسازی برای کاهش تخلفات و تصادفات رانندگی از جمله همیاران پلیس، تصریح کرد: در سال 83 حدود 85 درصد زندانیان جرائم غیرعمد بدهکار دیه بودند و 15 درصد بدهکار مالی داشتیم که در حال حاضر عکس این قضیه اتفاق افتاده و به دلیل فرهنگسازی و پیشگیری، آمار زندانیان دیه ما بسیار کاهش یافته و اکنون 25 نفر هستند.
وی بیان کرد: در حال حاضر 70 درصد زندانیان جرائم غیرعمد استان کرمان بدهکار مالی می باشند که متاسفانه بخش عمده آن مهریه و نفقه است.
مدیرعامل ستاد دیه استان کرمان در ادامه با بیان اینکه یکی از سیاست های مهم ستاد برگزاری جشن های گلریزان است، گفت: استان برای نخستین بار در سال 88 دستورالعمل برگزاری جشن گلریزان را انجام داد.
وی افزود: هدف اول از برگزاری جشن ها، جذب کمک های خیرین و مردمی و هدف دوم، اطلاع رسانی، آموزش خانواده ها و پیشگیری بود.
موسوی قوام تصریح کرد: امسال موفق شدیم 17 جشن گلریزان را در سطح استان کرمان برگزار کنیم که حدود 2 میلیارد تومان خیرین تعهد کرده اند که تاکنون یک میلیارد و 200 میلیون تومان تعهدات وصول شده و مابقی در حال وصول است.
وی با اشاره به عملکرد ستاد دیه استان کرمان از ابتدای تاسیس بیان کرد: از ابتدای تاسیس ستاد در سال 80 تاکنون تعداد 2 هزار و 526 نفر زندانی جرائم غیرعمد آزاد شده اند که از این تعداد 599 نفر با اخذ رضایت شاکی بوده است.
وی افزود: یک هزار و 167 نفر با پرداخت کمک های بلاعوض به آزادی از زندان دست یافته اند که در این راستا 663 نفر از محل کمک های خیرین استان کرمان با پرداخت مبلغ بیش از 5 میلیارد تومان آزاد شده اند.
موسوی قوام تصریح کرد: 592 نفر با پرداخت تسهیلات به میزان 9 میلیارد و 761 میلیون تومان و 168 نفر از محل صندوق تامین خسارت های بدنی که صرفا به بدهکاران دیه پرداخت شده، آزاد شده اند و تاکنون صندوق بیش از 10 میلیارد تومان صندوق به استان کرمان کمک کرده است.
وی بیان کرد: یکی از اقدامات ستاد دیه صحبت با شاکیان و اخذ رضایت آنهاست که طی چندسال گذشته از طریق مذاکره با 832 نفر از شاکیان، بیش از 113 میلیارد تومان اخذ رضایت شاکی داشته ایم و استان کرمان یکی از استان های موفق در این زمینه بوده است.
خیّران بیش از 5 میلیارد تومان به ستاد دیه کمک کرده اند
مدیرعامل ستاد دیه استان کرمان اظهار کرد: تاکنون 81 جشن گلریزان در استان کرمان برگزار شده که در مجموع 5 میلیارد و 730 میلیون تومان خیرین در این گلریزان ها تعهد کرده اند که تاکنون 4 میلیارد تومان آن وصول شده است.
وی افزود: در 10 ماه گذشته سال جاری نیز 140 نفر زندانی جرائم غیرعمد استان کرمان با پرداخت مبلغ بیش از 3 میلیارد تومان آزاد شده اند که از این تعداد 101 نفر از محل کمک های مردمی بوده با مبلغ 865 میلیون و 200 هزار تومان بوده است.
موسوی قوام تصریح کرد: طبق آخرین استعلامی که انجام داده ایم، در حال حاضر 210 نفر زندانی جرائم غیرعمد در استان کرمان وجود دارد که از این تعداد 24 نفر بدهکار دیه، 83 نفر چک های برگشتی و 103 نفر مهریه و نفقه هستند.
وی بیان کرد: یکی از افتخارات ستاد دیه استان کرمان این است که زندانی قدیمی کم داریم و تقریبا در آزادی زندانیان، به روز هستیم.
مدیرعامل ستاد رسیدگی به امور دیه استان کرمان اظهار کرد: 32 نفر از زندانیان کنونی مربوط به سال های 93 و 94 هستند که اولویت اصلی ما آزادی این افراد است و قصد داریم تا پایان سال این افراد را آزاد کنیم.
وی افزود: دو برنامه آزادی تا پایان سال پیش بینی کرده ایم که یکی در دهه فجر و یکی در آستانه ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها و آغاز سال نو که اولویت با بدهکاران دیه و زندانیان سال های قبل است.
موسوی قوام در بخش دیگری از سخنانش افزود: در بحث پیشگیری انتظار داریم مردم نوعدوست استان کرمان با ستاد همکاری کنند، شاکیان در بحث رضایت و تخفیف ها کمک نمایند، زیرا آزادی یک نفر، کمک به جامعه است.
وی با اشاره به فروپاشی خانواده ها، تصریح کرد: متاسفانه خانواده ها در ازدواج فرزندان خود حساسیت گذشته را ندارند.
موسوی قوام ادامه داد: جوانان در خیابان با هم آشنا می شوند و والدین را در عمل انجام شده قرار می دهند و به دلیل اینکه این ازدواج براساس شناخت نبوده، با شکست مواجه شده و زوج به زندان رفته و زوجه هم مهریه را طلب می کند.
مدیرعامل ستاد دیه استان کرمان گفت: همچنین تعیین مهریه های سنگین از دیگر معضلات است، درحالیکه افراد حتی به توان مالی خود هم نگاه نمی کنند.
مهریه را به موقعش هم می دهند و هم می گیرند
وی با تاکید بر اینکه لفظ «مهریه را چه کسی داده و چه کسی گرفته؟» باید از میان خانواده ها حذف شود، افزود: رسانه ها خیلی تاثیرگذار هستند و مردم باید بیدار شوند و بدانیم که مهریه را به موقعش هم می دهند و هم می گیرند.
موسوی قوام تصریح کرد: به طور میانگین هر روز یک نفر در استان کرمان به خاطر مهریه وارد زندان می شود، باید بحث آموزش خانواده ها در این زمینه جدی گرفته شود.
موسوی قوام در ادامه گفت: سه طریق مردم می توانند کمک کنند یک راه از طریق بانک ها و روش بعد، مراجعه حضوری به ستاد دیه در بزرگراه امام نرسیده به پل باقدرت کوچه 51 است.
وی تصریح کرد: راه سوم از طریق سامانه تلفن همراه است که مردم می توانند از مبلغ یک هزار تا 200 هزار تومان را با شماره گیری #7777034*780* برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد استان کرمان کمک کنند.